Весільні голубці «Свальбувські голубці»
Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. Але особливої уваги заслуговують саме весільні голубці, адже спочатку вони готувалися лише виключно на весілля і символізували пару голубів, а точніше – наречених, яким бажали любитися, як голуби.
Існує ціла традиція приготування «Свальбувських голубців». Напередодні дня весілля родичі збираються у наречених, жінки завивають дві великі каструлі голубців, одна вариться в цей же день, а друга на саме весілля. Страва готується з квашеної капусти, яку перед цим проварюють або сильно вимочують, потім готують начинку з рису, в яку додають шкварки та «зажарку», закручені голубці складають в каструлю та перекладають бужениною з свинини. Особливість цих голубців в тому, що вони є дуже маленькими і варяться у великій каструлі, що надає страві особливого смаку. Сам процес має важливу соціальну функцію, адже щоб приготувати цю страву потрібно багато людей, тому це згуртовує родичів, сусідів та друзів, які під час приготування мають можливість поспілкуватися, пожартувати і в черговий раз побачити один одного. Все це дійство перед весіллям так і називається «голубці», завершується воно застіллям з співами, танцями під супровід троїстих музик.