A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури, туризму, молоді та спорту Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області

Різдвяна коляда «Вертипляни»

Дата: 02.08.2022 11:29
Кількість переглядів: 25

В деяких селах Нересницької громади збереглися прадавні традиції різдвяної коляди. Після сходження першої різдвяної зірки і святої вечері парубки збираються групами і ходять по оселях колядувати. Це  дійство синтезує в собі коротку костюмовану виставу та  пісні-колядки.  Готуватися до цього хлопці починають після 19 грудня – Дня Св. Миколая. Підготовкою займається старший хлопець, що добре пам’ятає сценарій його називають бандаш. Він займається організацією  «колядницької банди» і має роль старшого пастуха.  Подальше розподілення ролей залежить від віку та фізичних якостей парубків. Чітко розмежовані дві вікові категорії. Перша це молодші хлопці -  «Білі» : 1 пастух, 3 царі, ангели, 1 король. Друга ланка це вже більш старші, що називаються «Діди». В деяких селах також побутує звичка «дідам» мірятися між собою силами, це відбувається на ранок першого дня Різдва і називається «встріча».

За традицією «колядницька банда» має зайти в кожний будинок і театралізованим дійством сповістити про народження Ісуса Христа, а господарі за це, в знак вдячності, дають їм гроші. Частину зібраних коштів хлопці віддають на потреби церкви.

Хоча у радянські часи відбувся деякий занепад цієї усної народної творчості, адже не можна було вільно святкувати Різдво, бо влада переслідувала будь-які вияви релігійності, у наш час молодь почала активно відновлювати цю давню традицію.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу